Контактний карієс. Специфіка діагностики та лікування

10.06.2022 linked
Автор статті:
Терапевт, Ендодонтист

Контактний карієс (або проксимальний карієс) — це різновид каріозного ураження, яке пошкоджує емаль та/або дентин між зубами, а не жувальну поверхню (як це буває найчастіше). Підступність такого захворювання в тому, що виявити його складніше: без додаткової діагностики неможливо обійтись, оскільки характерні плями та порожнини утворюються між зубами. Крім того, часто страждають одразу два зуби, через що лікування карієсу стає дорожчим і потребує більше часу.

Як розвивається проксимальний карієс?

Причиною хвороби є бактерії, які руйнують емаль та інші тканини зуба. Такі патогенні мікроорганізми неминуче з’являються в ротовій порожнині, а недостатньо ретельна та повна домашня гігієна лише підвищує ризики. Безпосередньо контактний карієс розвивається тоді, коли погано очищається простір між зубами, у тому числі не використовується зубна нитка, йоржик та/або іригатор.

Ускладнює ситуацію те, що емаль на контактних зубних поверхнях тонша. В результаті проксимальний карієс швидше прогресує від ранньої (стадія плями) до середньої або глибокої стадії, коли запалення доходить до дентину та пульпи. У такому випадку просто установкою пломби не обійтися, знадобиться депульпація та лікування каналів.

Як проявляється контактний карієс і як його діагностувати?

Карієс між зубами на першій стадії зовсім не помітний. Характерні для хвороби плями приховані від людського ока. Перші скарги, зазвичай, виникають тоді, коли каріозні процеси порушують структуру емалі. Але навіть уже наявні симптоми нерідко ігноруються, через що звернення до стоматолога відбувається вже тоді, коли потрібно лікувати канали.

До перших тривожних «дзвіночків», які так важливо не пропустити при контактному карієсі, належать:

  • підвищена чутливість до подразників, насамперед гарячого чи холодного;
  • часте відчуття оскомини;
  • неприємний запах;
  • короткочасні напади болю.

Контактний карієс може бути непоміченим навіть лікарем-стоматологом, оскільки візуально уражені тканини приховані сусідніми зубами. У зв'язку з цим «золотим стандартом» діагностики такого каріозного ураження стали променеві методи обстеження, включаючи звичайний рентген або комп'ютерну томографію.

За допомогою КТ або рентгену контактний карієс можна виявити навіть на стадії плями, і тоді лікування може бути проведене навіть без звичного свердління.

Яким може бути лікування карієсу між зубами?

Способи терапії такі ж, як і з іншими видами каріозних уражень.

Дії лікаря-стоматолога залежатимуть від стадії карієсу:

  • якщо емаль ще ціла, то контактний карієс можна лікувати без бормашини, використовуючи метод ICON. На проблемні ділянки наноситься спеціальний гель, який ліквідує ураження. Також виконується зміцнення емалі зубів;
  • якщо карієс між зубами призвів до руйнування емалі, то потрібне видалення уражених ділянок з подальшою реставрацією форми зуба за допомогою фотополімерного пломбувального матеріалу;
  • якщо вражені дентин і пульпа, терапія буде включати лікування каналів зубів.

Щоб не знадобилось лікування карієсу між зубами, необхідно особливу увагу приділяти профілактиці стоматологічних хвороб та домашній гігієні. Так, обов'язково потрібно виконувати чищення міжзубних ділянок флосом, а навчити цього процесу та допомогти з підбором засобів гігієни готові наші лікарі «Дент Арт» в Одесі.